keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Andalucía calling!

Ohhoh, tänään tuli täyteen jo eka kuukausi täällä! Kauheesti on kaikkea ehtinyt tapahtua, mutta jatkossa tapahtuu vielä entisestään. Tänään olisi meinaan vielä edessä pikku pakkailut ja huomen aamulla hyppään junaan kohti Málagaa! Jei, eka roadtrippi! Kohteena suomalaisten suunnistajien täyttämä Caños de la Meca sekä Sevilla! En malta odottaa huomista, mutta en millään jaksa aloittaa pakkaamistakin. 

Äitille tiedoksi, että täällä ei tavoista oo poikettu eli aamulla mukaan otettavat vaatteet on nyt pesukoneessa! Vaikka välillä tuntuu, että on vaikea uusien ihmisten keskellä olla täysin omaitsensä, onnistun mä jossain jutuissa tooosi hyvin! Pysyn jatkossakin ittenäni, palaillaan!




Ps. pikkasen kannattaa kuitenkin olla huolissaan, koska huomen illalla rattiin hyppää Ellu "en ole koskaan ajanut ulkomailla" Munukka turvalliseen matkaan osansa antaa myös kartturi Sara "tulostin kartat netistä" Huhtanen. Ei vais hyvin menee, kun ei oo kiire!

maanantai 18. helmikuuta 2013

Aljafería


Käytiin viikonloppuna tutustumassa vähän paikallisiin nähtävyyksiin. Lauantaina yksi erasmusjärjestö järjesti opatetun kierroksen, jossa kohteena oli Aljaferían linna tässä pikkasen ydinkeskustan ulkopuolella. Tosi nätti paikka! Mitä nyt ymmärsin oppaan espanjankielisestä opastuksesta, niin kyseessä on pohjoisin muslimien rakentama linna. Tällä hetkellä sielä toimii Aragonian parlamentti(?) ja siksi turvatoimia oli pikkasten enemmän kuin tavallisesti turistikohteissa. Päästiin silti niitäkin tiloja katsomaan.

Holandesa, dos alemanas, finlandesa y polaca

Aljafería


sisäpiha
Sunnuntaina käytiin ihan vaan kavereiden kesken päiväkahvien (ja hmm churrojen) lomassa vierailemassa Pilarissa, virallisesti jotain Nuesrta señora del Pilar.. Aika valtavan kokonen se ainakin on! Alttareita oli kaksi hassusti vastakkain ja kuulin, että se johtuu siitä, että sisällä on niinkun katetraali ja "basilica" erikseen, mitä se nyt tarkottaakin. Jälkeen päin myös kuulin, että sen katosta voi nähdä kohdat, joista kaksi pommia on sisällissodan aikana tippunut sisään. Pommit ei kuitenkaan kumpikaan räjähtänyt ja Pilar säily ehjänä. Jeesus siis pelastaa myös rakennuksia, ei vaan ihmisiä. Tarttee ehkä mennä uudestaan josko osaisi etsiä nuo kohdat. Myös ne pommien hylsyt tai jotku on kuulemma esillä, tarttis kyllä hyödyntää noita oppaita, niin tietäis enemmän. :) Kuviakaan ei sieltä nyt oli kun käynnissä oli joku messu eikä kameroita saanut käyttää..

Ps. Näin viikonloppuna ihan uskomattoman paljon irkkuja samaan aikaan! Mä olin kuulemma eka suomalainen, Kimi Räikkösen lisäksi, jonka ne on tavannut. Mä yritin parhaani mukaan parantaa niiden mielikuvaa suomalaisista, koska Kimi oli ollut töykeä, eikä vastannut kun ne oli sitä tervehtinyt. Irkut myös puhuu tosi oudosti ja ne tunnistaa kyllä heti siitä puheesta! (ja punasista hiuksista ja valkosesta naamasta..) Ne puhuu myös paljon, mutta Ellu on liian vaikea nimi sanoa, joten sain uuden irkkunimen, jolla lauantai-illan isäntä esitteli mut kavereilleen. Olen nyt Tony, ainakin muutamalle tapaamalleni irkulle.. Tonyn jälkeen ei meinaan jäänyt enää Ellu mieleen..

Ps2. Kuvituksesta en tällä kertaa ole vastuussa minä, vaan mun hollantilainen ystävä Naïsha. Hetken joku jo luuli, et mä alan oikeesti käsitteleen kuvia, haha:)

torstai 14. helmikuuta 2013

Hyvää ystävänpäivää!!

HYVÄÄ YSTÄVÄNPÄIVÄÄ!

Söpö kahvila
Täällä on paljon vähän liian äklö söpöä näin ystävänpäivän aikaan. Toikin kahvila on yleensä yleisilmeeltään ruskean sävynen.. Mutta tänään olis ollu kiva nähdä kaikkia ihmisiä ketä kaipaan. Mutta erasmus kaveritkin on kivoja, kohta viinilasilliselle :) Haleja!

maanantai 11. helmikuuta 2013

Opiskelua?

Sain vihdoin kurssit valittua, toki mulla on vielä tän kuun loppuun asti aikaa vaihtaa kursseja, jos joku ei tunnukaan mieleiseltä. Luulen, että se on ihan sama millä kurssilla istun, kielimuuri u know.. Huomenna meenkin istumaan aamulla parille luennolle. Tiedossa Modelos de Decisión Comercial ja Decisión multicriterio. Nimistä voi hiukankin espanjaa taitavat päätellä, ettei IHAN mennä omien aineiden mukasilla kursseilla. Päädyttiin meinaan muutaman Erasmuksen kanssa siihen, että laskentatoimi ei ehkä ole se helpoin aine opsikella espanjaksi. Ja siitä vero-oikeudesta en sitten täällä edes ajattele, haha! :D Keskiviikkona mun on kuitenkin tarkoitus hieman lakia mennä kuuntelemaan Derecho de la Competencia -kurssille. Saas nähä luulen, että 99% menee yli hilseen :D 

Yhdelle kurssille mä oon menossa oikeestaan vaan sen takia, että haluaisin tietää mitä ihmettä sielä kydään! Sen nimi on meinaan Bolsa y Gestión de Carteras. Bolsa=laukku Gestión=johto, hallinto, toimenpide ja cartera=lompakko, käsilaukku. Oikeesti joku espanjaa puhuva tai hallinnosta enemmän tietävä: MITÄ!?! Ei toi kurssi nyt voi perehdyttää meitä yrityksen johdon käsilaukku tai lompakko valintoihin! Toki onhan se tärkeä osa businesslookkia.. 

Mutta tälläsillä mennään ja jonkun kurssin saatan siis sivuuttaa tai mahdollisesti vaihtaa ihan Marketing de Servicios tyyppiseen ratkaisuun. Tarkoitus olisi saada läpi 2-3kurssia, tai edes 1! Jokaisesta kuitenkin saa ilmeisesti 6noppaa tai 5,2. Ihan sama. Tavoitteena kuitenkin oppia tää kieli ja nähdä maata. Jos maita meinaan vertaan opiskelun kannalta vie Suomi sen taiston noin 10000-0! 

Käytiin lauantaina Zarazozan expo -zonella (maailman näyttely 2008) Oli aika harmaa päivä, niin kuvat hatmaasta betonista on aika ankeita. Mutta siis toi alue on valtava ja se rakennettiin kokonaan tota maailman näyttelyä varten. Näyttelyn jälkeen siitä piti tulla yritysten joku keskittymä, mutta lama. Ei tullut yrityksiä. Yhtään. Koko alueella toimii yksi kahvila!! ei muuta! Kesällä se on varmasti ihan kiva paikka viettää aikaa joenrannalla, mutta näin talvella ei mitään elämää! Muutamia ihmisiä rullaili luitimilla tai laudoilla, koska laatotusta riittää! Surullisinta on kuitenkin se, että rakennukset on kyllä päässyt jo näin parissa vuodessa niin rapistumaan, että vaikka lama hellittäisi ei mikään yritys noissa voisi toimia! Hohhoh.. Alueella roikkuu jopa tuolihissit, jotka ei oo kuulemma ollut käytössä expon jälkeen. Rahaa niiden poistamiseen ja siirtämiseen vaikka Pyreneille löytyy kuulemma sitten, kun niistä on joku ensin tippunut ja opitaan taas kantapään kautta. So Spanish. 

öö???!!??

Pabillón Puente
Otin muuten sen salikortin. Jee! Huomenna meen ainakin pilatekseen ja ehkä jotain muuta lisäks. Kiva jos jotain tulis tehtyä. Tällä hetkellä on tosin aika vähän aikaa kun aamupäivät luennoilla ja illat espanjankurssia! Mutta 12,50e/kk on musta ihan hyvä sijoitus jos se on kivaa! Ja kielenoppimisen kannalta kaikki tekeminen on plussaa!

sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Herkullinen viikko takana

Melkonen viikko takana, ihan hirveesti kaikkea ohjelmaa, uusia ihmisiä ja tekemistä. Oon myös päässyt maistelemaan paljon erilaisia ruokia kuten tapaksia sekä ranskalaisten tekemiä crepejä.


Tapaksia, mutta ei parhaita mitä oon maistanut
 Eilen yks paikallinen Miguel vei meijät Zaragozan ulkopuolelle, keskelle peltoja todella Espanjalaiseen pikku kylään, jonka lähellä käytiin syömässä todella hyvää ruokaa! Alkuun oli salaattia ja sen jälkeen pöytään kannettiinkin kasoittain erilaisia lihoja! Täällä on tapana, ettei ruualla välttämättä ole leivän lisäksi muita lisukeita, ehkä just salaattia tai sitten kasviksia. Karppaajalle täällä olis siis hyvät oltavat, vaikka paikalliset ainakin syö leipää tosi paljon. Kasviksiakin täällä käytetään mun mielestä enemmän kuin Suomessa, mutta kasvissyöjälle vois silti tulla vaikeat oltavat, kun kaikessa on myös jotain lihaakin!

Tie, jota pitkin ajettiin syömään
Maisemaa vierestä

Toiseen suuntaan



itse "ravintola", jolla ei ollut nimeä. Myöskään veroja ei tarvinnut maksaa :D

Näiden lisäksi oli myös kahta erilaista lihaa, muun muassa lammasta, nam.

leipää ja viiniä "tinto de verano"

Ens viikolla olisi tarkoitus vähän yrittää opiskellakin, ainakin espanjan kurssi jatkuu joka ilta. Myös vähän mietin josko ottaisin salikortin, Erasmuksille vain 12.50e kuukaudessa. Toisaalta sen verran paljon erilaisia reissuja tulossa, etten ihan varma ole kuinka paljon sielä ehtisin käydä, joten onneksi ei kovin suurta sijoitusta tarvitse tehdä. Jotain urheilua sitä kuitenkin kaipaisi, kun tästä keskustasta juoksemaan lähteminen on niin kovin tylsää! Ensimmäinen ja viimeinen 10minuuttia ihmisten seassa poikkelehtimista ei oikein houkuttele. :/

Tänään on muuten takana tasan kolme viikkoa täällä. Toisaalta tuntuu, että ainahan mä olen täällä ollut, mutta toisaalta ei pysty ymmärtämään, että kolme viikkoa, niin kauan! Jatkuvasti on kuitenkin sellainen olo, että on ihan vaan lomalla ilman sen kummempaa arkirytmiä!

keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Spanish way

Maanantai aamupäivästä mä kihisin surinpiirtein raivosta, kun olin ekaksi ollu ilmoitettuun aikaan klo 9 espanjan kurssin tasokokeessa, joka sitten alkoikin vasta klo 10. Siellä oltiin paikalla tuntia ennen kaikki, paitsi kokeen pitäjä.

Kokeesta suuntasin sitten yliopistolle infotilaisuuteen klo12 ja paikan päällä selvisi, että tilaisuus oli ollut jo klo 10!! Opinpa ainakin, ettei näiden lähettämiin maileihin pidä luottaa.. Hohhoh.. Infon tilaan meninkin sitten ottamaan päikkärit ja aloitin päivän uudestaan illan espanjan intensiivi kurssilla!

Mulla on nyt ollut kaksi kertaa (yhteensä siis 6tuntia) espanjaa ja huhhuh toi on niin intensiivistä! Sillä opettajalla on kyllä mahdoton vimma saada meijän ryhmä oppimaan ja sen tavotetta varmasti auttaa se, ettei ryhmässä ole kun 5opiskelijaa! Kurssilla tapasin muuten esimmäisen suomalaisenkin mun lisäksi! Villiä! Luulen, että tosta kurssista on hyötyä, koska siellä ei kirjoteta ollenkaan eikä tehdä tehtäviä, niinkuin normaalisti oon kielentunneilla tottunut. Kaikki aika käytetään kuunteluun ja käydään tietenkin kielioppia läpi, sekä ääntämistä yms! Kuuntelun lisäksi me tosiaan joudutaan puhumaan jatkuvasti, mikä on kyllä tosi hyvä! Kieltä oppii vaan käyttämällä ja mulle tää tuntuu olevan tosi paljon parempi tapa oppia kuin se jatkuva kielioppitehtävien tekeminen!!

Tänään oli taas aamulla yksi info kursseista, mikä osottautukin sitten vaan parin paperin jaoksi! Mies sielä ei kertonut yhtään mitään mistään jako vaan meille kansiot, joissa oli pari infolappua. Jaaha. Mentiin sitten kahville parin muun Erasmuksen kanssa ja päädyttiin ratkasuun, että jos nyt omaksi iloksi yrittäisi parilla luennolla käydä. Onneksi mulla on syksyltä aikalailla tarpeeksi opintopisteitä eli ei haittaa, vaikka kevään kursseista en läpi pääsisi.

Nyt taidan tehdä espanjan läksyjä illan kurssia varten ja käydä pikku lenkillä ennen kurssin alkua. Illalla onkin tiedossa ruta de tapas, nam! :)



sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Sunnuntain iltalenkki

Löysin tänään iltalenkillä aivan ihanan puiston, jossa mun piti oikeestaan käydä jo päivällä, mutta koska se on pikkasen matkan päässä, niin päätin yhdistää siihen pikku iltalenkin. Ja wow se oli upea näin pimeellä! Vaikka tällä hetkellä puissa ei vielä ole lehtiä, eikä kukat kuki, mutta silti. Tykkään valoista muutoin pimeässä puistossa. Sielä oli myös upeet valkoset portaat ja vesiputous. Kaikki oli niin priimassa kunnossa, vielä kun luontokin puhkeais kukkaan. Puhelimella otetut kuva ei kyllä harmivaan kykene välittämään täysin paikan viehätystä. 



Tässä vaiheessa luulin tulleeni oikeaan puistoon, mutta olinkin juossut vähän sivuun.
Ensimmäisen puiston päädyssä oli nätisti valaistu (luultavasti) kirkko
Pikkusen joen vartta ennen etsimääni puistoa

Maisemaa puistoon, portaikon keskitasanteelta

Sama tasanne, mutta toiseen suuntaan


Sitten portaita alaspäin

Puistoa
Portaat, vesipuotoukset ja patsas alhaalta



 Vitsit tuli hyvä mieli lenkistä. Ehkä ekaa kertaa kunnolla fiilistelin, että täällähän on hyvä asua. Tähänkin asti oon viihtynyt, mutta ehkä kohta alkaa jo kotiutuakin. Tuli myös ekaa kertaa fiilis, että apua mun tarttee täältä joskus lähteä. Tällä hetkellä olen kyllä iloinen, että mun osalta luminen talvi on ohi, onneksi ehdin siitä tosin nauttiakin. Toki sekin, että täällä alkaa oleen enemmän kaverita ja tuttuja ihmisiä, auttaa kummasti viihtymään. 

Tällä hetkellä mulla ei siis ihan kauhea koti-ikävä ole, aluksi oli enemmän, nyt helpottaa kun tottuu täällä olemiseen! Se mitä ehkä eniten kaipaa on kyllä suomen puhuminen, kun oikein espanja ei suju ja suurimmaksi osaksi olen vielä viettänyt aikaani espanjalaisten kanssa, joiden englanti on jota kuitenki heikko, olisi vaan niin kiva saada ilmaistua itseään helposti ja niin, että sua ymmärretään! No koko ajan sekin helpottuu ja eilen huomasin lenkillä ajattelevani englanniksi, hups. Ja kerran mietin kadulla onko mun takana joku suomalainen kun ymmärsin niin helposti mitä se puhuu, se puhu englantia.. Aika nopeasti sitä kyllä tottuu ja espanjankin ymmärtäminen alkaa jo pikkusen helpottua, kun tajuaa miten täällä oikeasti espanjaa äännetään. Se ääntämisen ymmärtäminen on vaikeinta.

Toisaalta se on mun espanjan oppimisen kannalta onni, ettei suomea kuule missään ja tv on vaan espanjaksi. PAITSI tänään, kun tuli ohjelmaa Suomen koulujärjestelmästä ja kuulin ekaa kertaa täällä missään muualla, kun skypessä, SUOMEA! Kuulosti niin hassulta espanjaa ja suomea vähän sekasin. Ja olin niin unohtanut kuinka helppoa voi olla oman äidinkielen ymmärtäminen :D hahha!! Toisaalta sen ohjelman aikana huomasin myös, että kun suomalainen puhui espanjaksi mulle tutusta aiheesta (koulusanastoa yms arkielämästä puhumista) ymmärsin ihan ongelmitta. Se puhui just niin kun mä espanjaa olen tottunut kuulemaan ja itse ääntämään. 

Hups tuli pitkä jaarittelu. Taidan mennä nukkumaan, että Ensi viikolla jaksan, koska sillon on tiedossa ihansikana KAIKKEA! Muun muassa espanjan kurssia, infoja, päivällistä, juhlia, elokuvaa, tapas-iltaa, ohjattuja kierroksia ja vähän lisää varmaan espanjan kurssia ja juhlia. Jei ja kaikkiin liittyy ennen kaikkea uusia ihmisiä, tutustumista ja elämästä nauttimista! Ens viikon jälkeen oon takuulla väsynyt, mutta toivottavasti onnellinen! Can't wait! :) 

lauantai 2. helmikuuta 2013

Laiska lauantai

Yksi elämäni laiskimmista lauantaista menossa. Kaikkien Erasmus-sääntöjen vastaisesti ajattelin mennä aikaisin nukkumaankin. Tällä viikolla on tullut puuhailtua kaikemlaista ja nyt vähän väsyttää. Viikonloppu onkin kiva viettää lenkkeillen ja lepäillen, sillä ensi viikolla loppuu lomailu. Pähinä alkaa heti maanantai aamusta espanjan kurssin tasokokeella, sitten vähän erilaisia infotilaisuuksia ja illalla alkaakin espanjan intensiivikurssi, tulee tarpeeseen! Ensi viikolla riittää muutoinkin tekemistä joka lähtöön! Odotan kyllä jo tapahtumia ja lisää uusia ihmisiä.

Huomisen ajattelinkin viettää kaupungilla haahuillen. Jos löytyisi taas uusia kivoja paikkoja. Ehkä kanssa vähän lenkkeilen, kun on aikaa. Pitäisi varmaan myös selata espanjan kirjaa, että tasokokeessa olisi jotain päässä..



Ilta musiikkia, täällä on jo kevät: